De familie Deleu

074_familie.jpg

Roeselare, 1943, gezin Louis Deleu – Germaine Demyttenaere. Vlnr.: Denise, André, Zelie-Anne, Vader Louis, Daniël, Frans, Moeder Germaine, Jozef. (Aline Deleu stierf op jonge leeftijd.)

familie 1948.jpg

Roeselare, 1946, gezin Louis Deleu – Germaine Demyttenaere. Jozef Deleu is vijfde van links.

072_blokjes.jpg

Jozef Deleu werd geboren in Roeselare op 20 april 1937 als jongste zoon van een landbouwersgezin van zeven kinderen. Zijn vader Louis werd geboren in Rijsel in 1897, maar deed later afstand van zijn Franse nationaliteit om Belg te worden.

Grootvader langs vaders kant was melkboer en migreerde met zijn gezin naar Vlaanderen, waar hij paardenkoopman en boer zou worden.

Jozef Deleu richtte zich naar de grootvader aan moeders kant in zijn lyrisch prozaboek Brieven naar de overkant (1972)

Voor de jongste zoon van het gezin Deleu was geen landbouwerscarrière weggelegd. Hij volgde eerst Nederlandstalig onderwijs in Roeselare, maar toen zijn ouders naar Rekkem verhuisden, werd hij naar het Franstalige Sint-Jozefscollege gestuurd, waar hij nog anderhalf jaar les volgde in het Frans.

Op zijn veertiende trok Jozef Deleu naar de Normaalschool in Torhout, waar hij in 1956 zowel zijn Nederlandstalige als zijn Franstalige onderwijsakte haalde. Ook in zijn eigen carrière als onderwijzer liepen Frans en Nederlands door elkaar. Van 1956 tot 1960 was hij titularis van het 'septième preparatoire' in het Sint-Jozefscollege in Moeskroen, waar hij zelf ook naar school was geweest. Van 1960 tot 1970 was hij titularis van het 'zevende voorbereidende' in het St.-Aloysiuscollege in Menen.

079klas kopie.jpg
1956-torhout-lerarenopleiding-detail.png
059-huwelijk.jpg
117_650815_742.jpg
deleu-kinderen_1972.png

In 1960 trouwde Jozef Deleu met Annemarie Deblaere. Het gezin kreeg drie kinderen: Lodewijk, Marjolein en Jeroen. Hoe lokaal Jozef Deleu verankerd is, bleek uit een interview met De Standaard in 2004: "In Rekkem ben ik actief geweest in de studentenbeweging. Ik heb er toneel gespeeld, maar ook geregisseerd bij de kajotters. Ik was ook enkele jaren voorzitter van de oudervereniging van de vrije school en van de gemeenteschool, een unieke combinatie.  Ik heb er mijn vrouw ontmoet. Ze woonde toen al in de straat waar wij nu nog wonen. Onze drie kinderen - Lodewijk, Marjolein en Jeroen - zijn in Menen geboren. Ze hebben in Rekkem lagere school gelopen en daarna in het college en het lyceum van Menen middelbaar onderwijs gevolgd. We hebben het nooit ver gezocht."

In diezelfde periode, begin jaren '60, ijverde hij ook al voor een sterk Vlaanderen en de Vlaamse cultuur. Tijdens de vastlegging van de taalgrens was hij ook actief in het West-Vlaamse Taalgrenscomité, dat ijverde voor het behoud van Moeskroen en Komen in de provincie West-Vlaanderen.

In 1961 nam hij ook deel aan de eerste Vlaamse Mars op Brussel.De Mars was bedoeld om de in mei 1961 geïnstalleerde rooms-rode regering-Theo Lefèvre-Paul-Henri Spaak die de pacificatie van de taalproblematiek door aanpassing van de taalwetgeving in haar regeringsverklaring had opgenomen, onder druk te zetten

075_betoging.jpg